ZACHRAŇME KARVINSKÉ NÁDRAŽÍ SPOLU

běží od 5.2.2021

Nový projekt

V září letošního roku jsme si připomněli 122. výročí otevření železniční tratě Petrovice u Karviné-Karviná. Budově již několikrát hrozila demolice, ale díky úsilí S.O.S. Karviná letos Správa železnic demolici ZASTAVILA a nyní připravuje 4. veřejnou soutěž na koupi budovy.

Správa železnic dle platné legislativy připravila 4. kolo veřejné soutěže na prodej nádraží, která byla vyhlášena na začátku prosince letošního roku a potrvá do 10. března 2021.

kn.png

Pokud se nám společně s vámi podaří vybrat dostatek peněz na její koupi, začne druhá fáze, kterou jsou opravy, na které už můžeme žádat dotace a taky máme spoustu lidí, co přiloží ruku k dílu.

V nádražní budově hodláme v bývalých prostorách kancelářských a v části (prostor) bytových zřídit zázemí pro karvinské spolky, jednu čekárnu využít jako výstavní prostor pro místní umělce, půdní prostor jako ateliér. V druhé čekárně a suterénu uvažujeme o expozici věnované historii místní dráhy. V prostoru bývalého bufetu v přízemí by mohla fungovat menší kavárna. Alternativní možností je využití prostor pro tzv. Re-use centrum. Na pozemku před nádražím plánujeme komunitní zahrádku.

Již nyní nás kontaktují jednotlivci i spolky s nabídkou pomoci se záchranou budovy.
V současné době spolupracujeme například s Klubem vojenské historie v Chotěbuzi a karvinskou buňkou polských skautů.

Máme tedy skvělý základ pro širokou spolupráci.

Pokud se nám nepodaří budovu koupit, tak finance dáme na jiný podobný projekt tak jak nám ukládá zákon o veřejných sbírkách se souhlasem kraje..

Více k celému projektu najdete na https://zachranme.karvinskenadrazi.cz/.

Vybráno 1 500 Kč z 500 000 Kč