MENSTRUAČNÍ KALÍŠKY PRO MATKY SAMOŽIVITELKY #ažnakrev - Vysočina

běží od 8.2.2021

Nový projekt
images.jfif

O menstruační chudobě a dostupnosti hygienických potřeb se začíná mluvit už i v Česku. Do veřejného prostoru se dostává i téma menstruace samotné, stejně jako ekologických či zdravotních aspektů spojených s používáním jednorázových vložek a tamponů.

Pirátky z Vysočiny se všechny tyto aspekty rozhodly spojit v kampani #ažnakrev. Jejím základním pilířem je sbírka na pořízení menstruačních kalíšků pro matky samoživitelky a další skupiny ohrožených žen a dívek. Součástí projektu budou také besedy s odbornicí na menstruační hygienu a péči o zdraví. Na sbírku naváže informační kampaň zaměřená na prolamování menstruačního tabu.

Menstruační kalíšek:

• nahradí až 1 200 jednorázových vložek či tamponů
  • vydrží pět i více let
  • je zdravotně nezávadný
  • šetří životní prostředí a finance

Ženám z azylového domu, se kterým máme domluvenu spolupráci na pilotní fázi, představíme výhody a nevýhody používání menstruačních kalíšků i to, jak se o kalíšek starat, aby byl bezpečný a vydržel co nejdéle. Od žen budeme sbírat zpětnou vazbu a zkušenosti, které využijeme v dalších etapách.

Menstruační pomůcky jsou nezbytnou součástí života. Zejména dívky, které k nim mají ztížený přístup, mají problémy například se školní docházkou. Nedostatek hygienických potřeb negativně ovlivňuje sociální či pracovní život žen, a to i v ČR. Vložky a tampony přitom podléhají nejvyšší sazbě DPH (21 %) a v nízkopříjmových rodinách, kde žije více žen, znamenají citelný zásah do rozpočtu. Váš příspěvek pomůže jedné ženě zredukovat nezbytné výdaje na několik let dopředu. A to za to stojí.

Pojďte s námi #ažnakrev!

Veškeré získané prostředky budou využity přímo na nákup kalíšků. Ostatní součásti kampaně budou zrealizovány dobrovolnicky a z vlastních zdrojů.

Vybráno 15 000 Kč z 10 000 Kč