#AŽNAKREV VOL. 2: EXPANDUJEME

166383266_138121688314165_1796872913274397904_n.jpg
images.jfif
167448348_139504184842582_6653218153997597597_n.jpg

Začátkem roku vyhlásili Piráti a Pirátky z Prahy 3 a Vysočiny dvě sbírky na pořízení menstruačních kalíšků pro samoživitelky a další skupiny ohrožených žen a dívek. Vysočina ke sbírce přidala hashtag a informační kampaň zaměřenou na menstruační chudobu a tabu, dostupnost hygienických pomůcek či ekologické a zdravotní aspekty používání jednorázových potřeb.

Obě sbírky měly díky dárcům obrovský úspěch a podařilo se vybrat celkem téměř 26 tisíc korun. Praha i Vysočina tak mohou postupně začít s distribucí kalíšků. Ta se děje ve spolupráci se sociálními službami, OSPOD, neziskovými a dalšími organizacemi. Informovat o ní budeme na facebookové stránce Až na krev, kterou jsme za tím účelem založili.

Úspěch sbírek inspiroval i další kraje, které se postupně do kampaně zapojily. Rozhodli jsme se proto iniciativu zastřešit pod společným názvem Až na krev a rozšířit na území celé ČR, stejně jako o další ekologické a udržitelné potřeby (látkové vložky, menstruační kalhotky, mořské houby). Našim cílem pro rok 2021 je 100 000 Kč, které pomohou až tisícovce žen.

Sbíráme zkušenosti a zjišťujeme, co vyhovuje různým skupinám žen. Důležité je pro nás poskytnout ženám i veškeré informace a podporu, a přistupovat k distribuci s respektem k individuální situaci každé z nich.

Proč kalíšky a menstruační chudoba?

Koronakrize akcentovala mnoho témat, která byla dříve odsouvána do pozadí. Ať už to je ohrožení chudobou, které se týká mnoha samoživitelů, nebo i existence tak zvané chudoby menstruační. Rozhodli jsme se tato témata spojit a založit sbírku na menstruační kalíšky pro samoživitelky a další ohrožené ženy a dívky.

Menstruační kalíšek je ekologickým, udržitelným a dlouhodobým pomocníkem při menstruaci. Vydrží několik let a představuje tak řešení, které sníží nutnost opakovaně investovat do nákupu menstruačních pomůcek.

Pojďte s námi #ažnakrev! Děkujeme za Vaši podporu.

Veškeré získané prostředky budou využity přímo na nákup kalíšků. Ostatní součásti kampaně budou zrealizovány dobrovolnicky a z vlastních zdrojů.

166383266_138121688314165_1796872913274397904_n.jpg

O menstruační chudobě a dostupnosti hygienických potřeb se začíná mluvit už i v Česku. Do veřejného prostoru se dostává i téma menstruace samotné, stejně jako ekologických či zdravotních aspektů spojených s používáním jednorázových vložek a tamponů.

Menstruační kalíšek:

• nahradí až 1 200 jednorázových vložek či tamponů
  • vydrží pět i více let
  • je zdravotně nezávadný
  • šetří životní prostředí a finance

Menstruační pomůcky jsou nezbytnou součástí života. Zejména dívky, které k nim mají ztížený přístup, mají problémy například se školní docházkou. Nedostatek hygienických potřeb negativně ovlivňuje sociální či pracovní život žen, a to i v ČR. Vložky a tampony přitom podléhají nejvyšší sazbě DPH (21 %) a v nízkopříjmových rodinách, kde žije více žen, znamenají citelný zásah do rozpočtu. Váš příspěvek pomůže jedné ženě zredukovat nezbytné výdaje na několik let dopředu. A to za to stojí.

Vybráno 16 533 Kč z 100 000 Kč